Ingrediënt in de kijker: asperge

Ingrediënt in de kijker: asperge

Vanaf de eerste week april siert de asperge onze suggestiekaart. Een mooie gelegenheid om eens wat dieper in te gaan op die lekkere groente.

Drie kleurvarianten

Asperges zijn de jonge scheuten aan de wortels van de plant Asparagus officinalis. Er worden drie kleurvarianten op de markt gebracht, waarvan de witte bij ons het populairst is. In Italië daarentegen houden ze meer van groene asperges. De paarse variant is dan weer iets zoeter. Witte asperges behouden hun kleur doordat ze geoogst worden terwijl ze nog onder de grond zitten, volledig afgeschermd van het zonlicht. Daarvoor wordt de grond rond de planten een halve meter opgehoogd, we spreken daarom van aspergebedden. Groene en paarse asperges hebben wel zonlicht gezien.

Voedzaam en gezond

De asperge is een voedzame groente die weinig calorieën bevat (20 kcal per 100 gram) maar wel belangrijke voedingsstoffen als magnesium, calcium, zink en kalium en de vitamines B1, B2 en B6. Het is ook een 'schone' groente, d.w.z. dat hij niet verontreinigd is door verdelgingsmiddelen. Gewasbeschermingsmiddelen worden namelijk pas na de oogst minimaal ingezet en komen nooit rechtstreeks in aanraking met de oogst. Het asparaginezuur in asperges stimuleert de nierfunctie en zorgt voor de natuurlijke afvoer van giftige stoffen en overtollig zout. Dankzij hun uitgesproken smaak zijn asperges ook erg geschikt voor een zoutarm dieet.

Geschiedenis van de asperge

Asperges werden 5.000 jaar geleden al gegeten in het oude Egypte. Dat weten we omdat ze afgebeeld zijn op muurschilderingen in de piramide van Sakkara. De groente werd in het Romeinse Rijk als een delicatesse beschouwd en mocht niet ontbreken op de legendarische banketten van de elite. In West-Europa werd de asperge populair sinds de 17de eeuw. De Nederlandse barokschilder Adriaen Coorte staat zelfs bekend om zijn stillevens met asperges (zie foto).

De lente is het aspergeseizoen

De asperge wordt manueel geoogst van april tot juni. Asperges houden niet van rijke grond maar gedijen het best in een zandbodem. Ze worden daarom vooral geteeld in Limburg, Antwerpen, het Waasland en delen van Vlaams-Brabant. Het is dus echt een streekproduct van bij ons, met een kleine ecologische voetafdruk. Het dorpje Kalfort, dat behoort tot de gemeente Puurs-Sint-Amands in de provincie Antwerpen, was in het begin van de 20ste eeuw tot in Parijs bekend om zijn aspergeteelt.


Andere artikelen

Nieuw: Bastiano beloont trouwe klanten met Bastipunti
Bastiano introduceert een nieuw beloningssysteem: Bastipunti. Bij elke bestelling verdien je punten die inruilbaar zijn voor kortingen. Registreer, ontvang direct 100 Bastipunti, en verdien meer door bestellingen en social media interacties. Spaar en verzilver naar wens voor extra voordeel.