Weet wat je eet: het Italiaanse culinaire lexicon van Bastiano
Alfabetisch overzicht van de Italiaanse termen die we gebruiken bij onze gerechten. Zo weet je altijd wat je eet bij Bastiano.
Aceto balsamico
Balsamicoazijn
Op Milanese wijze: gebruikt bij typische gerechten uit de Milanese keuken
Bijvoorbeeld: risotto alla Milanese (een rijstgerecht), cotoletta alla Milanese (gepaneerde kalfsschnitzel)
AmarettiRonde, knapperige, bitterzoete amandelkoekjes, soms met amarettolikeur
AmarettoLikeur op basis van amandelpitten, zoet met bittere smaaktinten, bevat ongeveer 28 % alcohol
Letterlijk: 'een beetje bitter'
Antipasto (mv.: antipasti)Aperitiefhapje, traditioneel geserveerd voor het avondmaal
Letterlijk: 'voor de maaltijd'
ArrabbiataPikante saus op basis van tomaten, chilipepers, look en olijfolie
Letterlijk: 'boos'
Oorsprong: regio Lazio
Broccolini (= broccoletto, aspergebroccoli, babybroccoli)Koolsoort, kruising van broccoli en kailan. Lijkt op broccoli maar is kleiner en heeft lange stengels.
BruschettaGegrild brood met knoflook en olijfolie, soms met kruiden (oregano, basilicum ...) en/of tomaat
Letterlijk: 'op kolen geroosterd'
Oorsprong: Midden-Italië
BurrataKaas van koemelk, gemaakt met mozzarella en room
Oorsprong: regio Apulië
BurroBoter
CannelloniPasta van durumtarwe in de vorm van dikke buizen, traditioneel gevuld met ricotta, gehakt, spinazie en tomatensaus
Letterlijk: 'grote pijpen'
CaponataEenpansgerecht van gestoofde aubergine en andere groenten, soms met vis of zeevruchten.
Oorsprong: Sicilië
CarpaccioVoorgerecht van dungesneden rauwe runderlende. Tegenwoordig wordt de benaming ook gebruikt voor andere zeer dun gesneden ingrediënten (bv. tonijncarpaccio).
Oorsprong: Venetië
CasatielloHartig brood bereid met pizzadeeg
Choco volcanoMoelleux, een dessert met lopende chocolade binnenin
CiabattaRechthoekig, luchtig witbrood met knapperige korst
Letterlijk: 'pantoffel'
Oorsprong: regio Veneto
CioccolatoChocolade
ConchigliePasta van durum in schelpvorm, verkrijgbaar in verschillende groottes (grotere versie: conchiglione / kleinere versie: conchigliette)
Letterlijk: 'schelpen'
Fior di latteHoogkwalitatieve variant van koemelkmozzarella
Letterlijk: 'melkroom'
Oorsprong: regio Molise
FocacciaPlat brood, met olijfolie gebakken in een steenoven. Hoog glutengehalte. Varianten kunnen olijven en kruiden bevatten.
Oorsprong: regio Ligurië
FocaccinaKlein broodje van focacciadeeg
FornoOven (al forno = in de oven bereid)
FregulaPastasoort uit griesmeeldeeg, meestal in balletjes van 2 à 3 mm, geroosterd in de oven
Oorsprong: Sardinië
Frutti di mareZeevruchten
GiardinieraMix van ingelegde groenten (augurk, paprika, wortel, bloemkool, selder)
Letterlijk: 'tuinierster'
Oorsprong: regio Piëmont
Grissino (mv.: grissini)Soepstengel, broodstengel
Oorsprong: Turijn
GuancialeVarkenswangetjes
Letterlijk: guancia = 'wang'
InsalataSalade
Limoncello (= liquore di limone)Likeur van citroenzeste met een alcoholpercentage van 25 tot 36 %, meestal als digestief gedronken
Oorsprong: Sorrento
MinestroneDikke, niet gemixte groentesoep, traditioneel bereid met verse seizoensgroenten
Letterlijk: 'grote soep'
MozzarellaGetrokken kaas, oorspronkelijk van buffelmelk (mozzarella di bufala), ook vaak van koemelk
Letterlijk: mozzare = 'afsnijden'
OssobucoVleesgerecht op basis van kalfsschenkel, gestoofd met wortel, selder, ajuin en andere groenten
Letterlijk: 'bot met gat'
Oorsprong: Milaan
PanettoneHoog, rond brood met suiker, rozijnen en gekonfijt fruit. Luchtige structuur, gemaakt van onvolledig gekookt deeg. Vaak rond Kerstmis gegeten.
Oorsprong: Milaan
Panna cottaNagerecht op basis van room, melk, gelatine en suiker, vaak geserveerd met bessen- of chocoladesaus
Letterlijk: 'gekookte room'
Oorsprong: regio Piëmont
ParmigianaGerecht met gegrilde aubergine, Parmezaanse kaas en tomatensaus
Ook genoemd: parmigiana di melanzane / melanzane alla parmigiana
ParmigianoParmezaanse kaas
Pasta alla NormaSpaghetti of andere pasta met gestoofde aubergine en tomatensaus
Letterlijk: genoemd naar de opera Norma van Vincenzo Bellini
Oorsprong: Catania (Sicilië)
PecorinoSchapenkaas
Pizza biancaPizza zonder tomatensaus
Letterlijk: 'witte pizza'
PolloKip
PolpetteBalletjes in tomatensaus
PomodoroTomaat
PomodorinoKerstomaatje
PorciniEekhoorntjesbrood, een soort paddenstoel met een nootachtige smaak
Radicchio rossoRoodlof, een bittere bladgroente verwant aan witlof
Oorsprong: regio Veneto
RavioliVierkante pastakussentjes met vulling van met vlees, vis, kaas of groenten.
Letterlijk: 'kleine raap'
Oorsprong: Midden- en Noord-Italië
RicottaZachte witte kaas gemaakt van de wei van geiten-, schapen- of koemelk. Milde smaak, laag vet- en zoutgehalte.
Letterlijk: 'opnieuw gekookt'
RigatoniBuisvormige, geribbelde pasta, recht afgesneden
Letterlijk: rigati = 'getand'
SalsicciaWorst
Salsa all'Amatriciana (= sugo all'Amatriciana)Pastasaus op basis van guanciale, pecorinokaas uit Amatrice en tomaten
Oorsprong: Rome
Scaglie di tartufoTruffelschijfjes
TahiniPasta gemaakt van sesamzaad
Tartufo1 - Truffel
2 - IJsbonbon met kern van bittere truffelchocolade
Tonijn (al tonno = met tonijn)
Trebbiano ToscanoEen van de oudste witte druivenrassen in Italië. Gebruikt voor witte wijn maar ook in bijvoorbeeld chianti, cognac, armagnac en balsamicoazijn.
Oorsprong: regio Toscane
Vitello tonnatoTraag gegaard kalfsvlees, op smaak gebracht met kruiden
VongoleVenusschelpen
>> Interesse in een combinatie van dit lekkers voor je volgende privéfeest of bedrijfsfeest? Neem contact op met ons via info@bastiano.be, bel naar 015 340 017 of stel je vraag via het contactformulier.