Weet wat je eet: het Italiaanse culinaire lexicon van Bastiano

Weet wat je eet: het Italiaanse culinaire lexicon van Bastiano

Alfabetisch overzicht van de Italiaanse termen die we gebruiken bij onze gerechten. Zo weet je altijd wat je eet bij Bastiano.


Aceto balsamico
Balsamicoazijn

Alla Milanese

Op Milanese wijze: gebruikt bij typische gerechten uit de Milanese keuken

Bijvoorbeeld: risotto alla Milanese (een rijstgerecht), cotoletta alla Milanese (gepaneerde kalfsschnitzel)

Amaretti

Ronde, knapperige, bitterzoete amandelkoekjes, soms met amarettolikeur

Amaretto

Likeur op basis van amandelpitten, zoet met bittere smaaktinten, bevat ongeveer 28 % alcohol

Letterlijk: 'een beetje bitter'

Antipasto (mv.: antipasti)

Aperitiefhapje, traditioneel geserveerd voor het avondmaal

Letterlijk: 'voor de maaltijd'

Arrabbiata

Pikante saus op basis van tomaten, chilipepers, look en olijfolie

Letterlijk: 'boos'

Oorsprong: regio Lazio

Broccolini (= broccoletto, aspergebroccoli, babybroccoli)

Koolsoort, kruising van broccoli en kailan. Lijkt op broccoli maar is kleiner en heeft lange stengels.

Bruschetta

Gegrild brood met knoflook en olijfolie, soms met kruiden (oregano, basilicum ...) en/of tomaat

Letterlijk: 'op kolen geroosterd'

Oorsprong: Midden-Italië

Burrata

Kaas van koemelk, gemaakt met mozzarella en room

Oorsprong: regio Apulië

Burro

Boter

Cannelloni

Pasta van durumtarwe in de vorm van dikke buizen, traditioneel gevuld met ricotta, gehakt, spinazie en tomatensaus

Letterlijk: 'grote pijpen'

Caponata

Eenpansgerecht van gestoofde aubergine en andere groenten, soms met vis of zeevruchten.

Oorsprong: Sicilië

Carpaccio

Voorgerecht van dungesneden rauwe runderlende. Tegenwoordig wordt de benaming ook gebruikt voor andere zeer dun gesneden ingrediënten (bv. tonijncarpaccio).

Oorsprong: Venetië

Casatiello

Hartig brood bereid met pizzadeeg

Choco volcano

Moelleux, een dessert met lopende chocolade binnenin

Ciabatta

Rechthoekig, luchtig witbrood met knapperige korst

Letterlijk: 'pantoffel'

Oorsprong: regio Veneto

Cioccolato

Chocolade

Conchiglie

Pasta van durum in schelpvorm, verkrijgbaar in verschillende groottes (grotere versie: conchiglione / kleinere versie: conchigliette)

Letterlijk: 'schelpen'

Fior di latte

Hoogkwalitatieve variant van koemelkmozzarella

Letterlijk: 'melkroom'

Oorsprong: regio Molise

Focaccia

Plat brood, met olijfolie gebakken in een steenoven. Hoog glutengehalte. Varianten kunnen olijven en kruiden bevatten.

Oorsprong: regio Ligurië

Focaccina

Klein broodje van focacciadeeg

Forno

Oven (al forno = in de oven bereid)

Fregula

Pastasoort uit griesmeeldeeg, meestal in balletjes van 2 à 3 mm, geroosterd in de oven

Oorsprong: Sardinië

Frutti di mare

Zeevruchten

Giardiniera

Mix van ingelegde groenten (augurk, paprika, wortel, bloemkool, selder)

Letterlijk: 'tuinierster'

Oorsprong: regio Piëmont

Grissino (mv.: grissini)

Soepstengel, broodstengel

Oorsprong: Turijn

Guanciale

Varkenswangetjes

Letterlijk: guancia = 'wang'

Insalata

Salade

Limoncello (= liquore di limone)

Likeur van citroenzeste met een alcoholpercentage van 25 tot 36 %, meestal als digestief gedronken

Oorsprong: Sorrento

Minestrone

Dikke, niet gemixte groentesoep, traditioneel bereid met verse seizoensgroenten

Letterlijk: 'grote soep'

Mozzarella

Getrokken kaas, oorspronkelijk van buffelmelk (mozzarella di bufala), ook vaak van koemelk

Letterlijk: mozzare = 'afsnijden'

Ossobuco

Vleesgerecht op basis van kalfsschenkel, gestoofd met wortel, selder, ajuin en andere groenten

Letterlijk: 'bot met gat'

Oorsprong: Milaan

Panettone

Hoog, rond brood met suiker, rozijnen en gekonfijt fruit. Luchtige structuur, gemaakt van onvolledig gekookt deeg. Vaak rond Kerstmis gegeten.

Oorsprong: Milaan

Panna cotta

Nagerecht op basis van room, melk, gelatine en suiker, vaak geserveerd met bessen- of chocoladesaus

Letterlijk: 'gekookte room'

Oorsprong: regio Piëmont

Parmigiana

Gerecht met gegrilde aubergine, Parmezaanse kaas en tomatensaus

Ook genoemd: parmigiana di melanzane / melanzane alla parmigiana

Parmigiano

Parmezaanse kaas

Pasta alla Norma

Spaghetti of andere pasta met gestoofde aubergine en tomatensaus

Letterlijk: genoemd naar de opera Norma van Vincenzo Bellini

Oorsprong: Catania (Sicilië)

Pecorino

Schapenkaas

Pizza bianca

Pizza zonder tomatensaus

Letterlijk: 'witte pizza'

Pollo

Kip

Polpette

Balletjes in tomatensaus

Pomodoro

Tomaat

Pomodorino

Kerstomaatje

Porcini

Eekhoorntjesbrood, een soort paddenstoel met een nootachtige smaak

Radicchio rosso

Roodlof, een bittere bladgroente verwant aan witlof

Oorsprong: regio Veneto

Ravioli

Vierkante pastakussentjes met vulling van met vlees, vis, kaas of groenten.

Letterlijk: 'kleine raap'

Oorsprong: Midden- en Noord-Italië

Ricotta

Zachte witte kaas gemaakt van de wei van geiten-, schapen- of koemelk. Milde smaak, laag vet- en zoutgehalte.

Letterlijk: 'opnieuw gekookt'

Rigatoni

Buisvormige, geribbelde pasta, recht afgesneden

Letterlijk: rigati = 'getand'

Salsiccia

Worst

Salsa all'Amatriciana (= sugo all'Amatriciana)

Pastasaus op basis van guanciale, pecorinokaas uit Amatrice en tomaten

Oorsprong: Rome

Scaglie di tartufo

Truffelschijfjes

Tahini

Pasta gemaakt van sesamzaad

Tartufo

1 - Truffel
2 - IJsbonbon met kern van bittere truffelchocolade

Tonno

Tonijn (al tonno = met tonijn)

Trebbiano Toscano

Een van de oudste witte druivenrassen in Italië. Gebruikt voor witte wijn maar ook in bijvoorbeeld chianti, cognac, armagnac en balsamicoazijn.

Oorsprong: regio Toscane

Vitello tonnato

Traag gegaard kalfsvlees, op smaak gebracht met kruiden

Vongole

Venusschelpen

>> Interesse in een combinatie van dit lekkers voor je volgende privéfeest of bedrijfsfeest? Neem contact op met ons via info@bastiano.be, bel naar 015 340 017 of stel je vraag via het contactformulier.


Andere artikelen

Nieuw: Bastiano beloont trouwe klanten met Bastipunti
Bastiano introduceert een nieuw beloningssysteem: Bastipunti. Bij elke bestelling verdien je punten die inruilbaar zijn voor kortingen. Registreer, ontvang direct 100 Bastipunti, en verdien meer door bestellingen en social media interacties. Spaar en verzilver naar wens voor extra voordeel.