10 gezonde voornemens voor 2023

10 gezonde voornemens voor 2023

Gezondheid is het hoogste goed, dat vinden we ook bij Bastiano en dat zie je ook in onze gerechten. Maar gezondheid is nog zoveel meer dan gezond eten. Daarom deze 10 tips voor 2023 (en ja, de laatste gaat wel degelijk over wat je eet).

01. Waak over je slaaphygiëne

Onderzoek wijst uit dat 30 % van de volwassenen weleens slaaptekort heeft (minder dan 7 tot 9 uur per nacht), vaak met slaapproblemen tot slaapstoornissen tot gevolg. Dat is nefast voor je denkvermogen, je lichaam, je geest en je humeur. Met deze slaaptips win je beslist ettelijke uren aan kwalitatieve slaap.

02. Beweeg of sport meer

De Franse professor cardiovasculaire fysiologie François Carré, adviseur van de Franse regering in de coronaperiode, zegt het onomwonden: 'De enige manier om je immuniteit te verbeteren, is fysieke activiteit'. Dat hoeft heus niet veel te zijn: 20 à 30 minuten stappen of meer de trap dan de lift nemen, kan al wonderen doen.

03. Verrijk je geest en absorbeer kennis

Food for thought, dat is nog een heel andere soort van 'voeding', maar die is minstens even belangrijk. Kies op tv eens voor een interessante documentaire in plaats van gemakkelijk vertier, of lees elke dag een hoofdstuk in een non-fictieboek rond een thema waar je nieuwsgierig naar bent. Of los eens een breinkraker op of volg een opleiding.

04. Denk positief

Het klinkt kinderlijk eenvoudig, maar het is gewoon een tak binnen de psychologie: de positieve psychologie, die minder probleemoplossend gericht is maar je positieve krachten wil ontginnen om je toekomstdromen waar te maken op het vlak van gevoelsleven, innerlijke kracht en wat je ermee doet voor de maatschappij.

05. Bouw rustmomenten in je leven in

Ook als je denkt dat je ze niet nodig hebt: bouw preventief momenten voor jezelf in waarbij je tijd neemt voor meditatie, mindfulness of las gewoon een piekermoment in. Of zoek een klankbord voor je verzuchtingen bij een spirituele coach of een psycholoog. Blokker ook wat tijd zonder schermen of bleeps: geen tv, geen sociale media.

06. Wees dankbaar en laat dat blijken

Besef elke dag als je wakker wordt dat je weer een dag mag leven, dat er buiten in de tuin vogeltjes vliegen en fluiten en dat er lieve mensen zijn die om je geven. De koelkast zit vol eten en drinken en je hebt een warme thuis. Doet iemand iets voor jou – hoe klein ook – geef die persoon een bedankje.

07. Omring je met waardevolle mensen

Er wordt weleens gezegd dat je een afspiegeling bent van de vijf personen met wie je het meest omgaat. Wil je fit en gezond leven, omring je dan ook met fitte en gezonde mensen. Wil je een rijk geestesleven, omring je dan met mensen die iets te vertellen hebben. En vooral: omring je met mensen die je energie geven in plaats van af te tappen.

08. Geef structuur en orde aan je leven

Routine is een beetje een onhip begrip, maar is niet hetzelfde als sleur. Routine geeft je een essentieel gevoel van structuur en controle waardoor je (soms onbewust) algemeen beter gaat functioneren. Het is echt niet nodig om je hele week tot op de minuut te plannen. Een beetje ruimte voor spontaniteit is immers ook fijn. Basisroutines zijn: opstaan en slapen op hetzelfde tijdstip op, eten op drie vaste momenten per dag, je wekelijkse sportmomenten respecteren en ... volhouden.

09. Vermijd teveel alcohol, suiker en vetten en rook niet

We bouwen op naar tip 10 over gezonde voeding, maar we stippen deze boosdoeners toch maar even apart aan: alcohol, suiker en vetten - zeker in al te grote hoeveelheden. 'Met mate' is de bijbehorende toverspreuk, en voor roken zouden we zelfs zeggen: don't. Je hart- en bloedvaten zullen je dankbaar zijn.

10. Eet gezond

Wil je er een goed lichaamsgewicht op na houden, respecteer dan in eerste instantie de calorische balans: je gewicht wordt bepaald door wat je eet versus wat je verbruikt. Simple as that. Wil je afvallen, zorg dan voor een calorisch deficit: verbruik meer dan je eet. Verdiep je dus in de calorische waarden van je eten, en drink veel water. Let voor 80 % op wat je eet, maar gun jezelf ook 20 % verwencalorieën. Zo houd je het langer vol.

Ultieme tip: leg minder op je bord: zo eet je sowieso al minder.

Het resultaat van al die tips?

Je zult je beter in je vel voelen, je vetpercentage zal verlagen en je zult door het leven gaan als een fit, energiek en sterk persoon. Het risico op hart- en vaatziekten, kanker, vroegtijdige dood en andere kwalen zal aanzienlijk dalen en je zult blij en trots zijn als je in de spiegel kijkt. Je zult je aantrekkelijker voelen (en bevonden worden) en je zelfvertrouwen zal stijgen.

Zo, dat wensen we jullie allemaal toe, vanwege het hele team van Bastiano, con tanto amore!

PS Onze tip voor een gezonde lunch: onze healthy bowls


Andere artikelen

Nieuw: Bastiano beloont trouwe klanten met Bastipunti
Bastiano introduceert een nieuw beloningssysteem: Bastipunti. Bij elke bestelling verdien je punten die inruilbaar zijn voor kortingen. Registreer, ontvang direct 100 Bastipunti, en verdien meer door bestellingen en social media interacties. Spaar en verzilver naar wens voor extra voordeel.