De geschiedenis van het barbecueën

De geschiedenis van het barbecueën

Barbecueën lijkt wel een nationale zomersport in onze contreien. Samen rond de grill zitten met vrienden en familie maakt deel uit van de culinaire traditie in Vlaanderen. Het is een bekende en geliefde manier van samenzijn met lekker eten erbij. De houtskool-, gas- en elektrische barbecues vliegen ieder voorjaar in groten getale de deur uit, zodat we klaar zijn voor een seizoen bakken en braden. Maar waar komt de barbecuetraditie eigenlijk vandaan?

Indianenvolkeren waren de eerste barbecuehelden

Archeologische vondsten suggereren dat de oude volkeren al in de prehistorie vlees roosterden boven open vuren als een manier om voedsel te bereiden en te conserveren. Een overlevingsstrategie veeleer dan een culinaire traditie, zoals bij de inheemse bewoners van het Caribisch gebied en in Zuid-Amerika wel voorkwam, waarbij vlees bereid werd op een frame van stokken boven een vuur. Dat deden onder meer volkeren als de Cherokee, de Choctaw en de Seminole. Het Spaanse woord voor die constructie is overigens 'barbacoa'. De echte oorsprong moeten we dus daar zoeken: de Spaanse kolonisatoren die die kookmethode bij de inheemse indianen zo benoemden.

Barbecuevarianten over de hele wereld

Vanuit die regio's ontstonden regionale stijlen die hun weg vonden over heel de Verenigde Staten, met een keer meer voorkeur voor rund of varkensvlees, of sauzen die eerder zoet, zuur of rokerig smaken. De Spanjaarden namen die tradities over tijdens hun kolonisatie van de Amerika's en brachten ze mee naar Europa.

Barbecuetechnieken verspreidden zich over de hele wereld, met de Zuid-Afrikaanse braai als bekende variant. Evengoed een begrip zijn de Japanse yakitori, gegrilde kipspiesjes. 

Italiaanse regio's waar barbecue populair is

Hoewel Italië in het algemeen geen diepgewortelde barbecuetraditie heeft, zijn er een aantal regio's waar grillen toch gebruikelijker is. Ze vormen de basis van drie van onze barbecuepakketten. 

  • Sicilianen genieten weleens vaker van een barbecue in de buitenlucht en houden van veel lekkere bijgerechten. Vandaar ons barbecuepakket Sicilian Meatlovers.
  • De prachtige Toscaanse buitenlucht, met uitzicht op de glooiende heuvels en wijngaarden, zet de Toscanen ook geregeld aan tot een gezellige grillpartij. Een ode daaraan vind je in ons barbecuepakket Tuscany Meatlovers. .
  • What's in a name? Sardinië is bekend om zijn overvloedige vis en zeevruchten, en die worden vaak op de barbecue bereid. Een barbecuepakket Sardinian Fishlovers mag dan ook niet ontbreken in het aanbod van Bastiano. Met sardines, uiteraard! 

Nog meer barbecuepakketten van Bastiano

Onze liefde voor Italië kent geen grenzen, maar Bastiano is ook gewoon Vlaams en dat schemert evengoed door in deze barbecuepakketten.

  • Zonder seksistisch te willen zijn, maar we associëren barbecue toch vaak met de papa die in een lekker stuk vlees staat te poken op de grill. Daarom lanceerden we ooit een We Love Daddy Meatfest-pakket voor vaderdag, zo succesvol dat het op onze 'barbecuekaart' blijven staan is.
  • Als er nog iets is wat we in Vlaanderen kunnen als geen ander, dan is het wel luieren op zondag. Combineer dat gegeven met onze barbecuedrang en je hebt het barbecuepakket 'Lazy Sunday Roast'.
  • Binnenkort lanceren we ook een veggie barbecuepakket en een nieuw barbecuepakket met vis. We houden je op de hoogte!

>> Tuinfeest of bedrijfsfeest met barbecue gepland?
Bestel bij Bastiano. Combineer onze barbecuepakketten met onze buffetten of laat een menu op maat samenstellen. Mail naar info@bastiano.be of bel ons op 015 34 00 17 voor smaken op maat.


Andere artikelen

Nieuw: Bastiano beloont trouwe klanten met Bastipunti
Bastiano introduceert een nieuw beloningssysteem: Bastipunti. Bij elke bestelling verdien je punten die inruilbaar zijn voor kortingen. Registreer, ontvang direct 100 Bastipunti, en verdien meer door bestellingen en social media interacties. Spaar en verzilver naar wens voor extra voordeel.